Over ons

Bart Corduwener

Artistieke leider

Als toneeldecorateur werd Bart op het spoor gezet van poppenspeler. Hij speelde door het gehele land, onder andere ook op De Efteling en Recreatiepark Duinrell. Zijn hart ging echter uit naar het acteren. Als zodanig maakte hij deel uit van enkele jeugdtheatergezelschappen en speelde zowel binnen als buiten op diverse podia en locaties. Als speldocent en regisseur werkte hij op theatercampings en richte enkele wijktheatergezelschappen op. Zijn eerste natuurtheaterervaring was een project voor voor de Nationale Parken. Na een aantal jaren als trainingsacteur gewerkt te hebben, richtte hij zeven jaar geleden een theatergroep op die uitsluitend in de natuur speelde. De Speelwildernis is daar het logisch gevolg van. Met inmiddels een vaste locatie in Almere.

Spel

Fleur Hartgers

Fleur Hartgers is afgestudeerd docent theater. Zij volgde haar opleiding aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Tijdens stages bij onder andere Sonnevanck, Het Paleis en verschillende basisscholen ontdekte Fleur dat ze het liefst met kinderen werkt. Hun speldrang en ongeremde fantasie inspireren haar. Fleur verwerkt hun speelse houding zoveel mogelijk in haar lessen en workshops. Ze creëert een open sfeer, waarin de deelnemers zichzelf durven te zijn. Als actrice en maker probeert zij prikkelt zij haar publiek door zich te focussen op de interactie tussen de acteur en het publiek. De omgeving is daarbij vaak een belangrijk onderdeel van haar werk. Zij brengt haar fascinaties op een creatieve en fantasie prikkelende manier over aan haar publiek.

Efrem Stein

Efrem Stein studeerde in 2003 af aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en hij studeerde twee jaar aan de Mime Opleiding, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens zijn studies en aansluitend in zijn werk heeft hij zich ontwikkelt tot een eigenzinnige en sensitieve acteur/mimespeler en theatermaker met een fysiek, beeldend en ruimtelijk bewustzijn. Spelen in de natuur deed Efrem als kind al graag, maar ook in zijn werk, is de natuur zijn favoriete speellocatie. Hij speelde op diverse theaterfestivals tussen bomen en struiken, in meren en op zandvlaktes

Film en video

Elisabeth van Leeuwen

Sinds 1999 werkt Elisabeth als freelancejournalist/verslaggever/regisseur voor landelijke en regionale omroepen. Daarnaast makt zij korte films in opdracht van musea, scholen en overheden. Zo maakte zij voor het Nieuwland Erfgoed Mueum in Lelystad een educatieve DVD over de geschiedenis van Flevoland. De film is onderdeel van het landelijke project ‘Plan je eigen ruimte’. In opdracht van de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) maakte zij ‘Van generatie op generatie’, een film over kinderdoop. Dit is de laatste serie die zij maakte voor Omroep Flevoland.

Over Ons

Band met de natuur

In de natuur kun je ervaren dat je deel uitmaakt van het universum. Zonder de natuur zouden we eenvoudigweg niet bestaan. De natuur geeft ons voedsel, energie en zorgt voor onze gezondheid. De mens maakt deel uit van de natuur. In De Speelwildernis willen wij dat besef stimuleren. Wij brengen de mens – kinderen en volwassenen – weer in harmonie met de natuur. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid op het speelterrein. Acteurs stellen de kaders vast en faciliteren de deelnemers en de toeschouwers. Zij maken vanuit de rol van hun personage de kinderen bewust van hun gedrag en van hun omgang met de natuur. Niet alleen nu, maar ook later als zij zelf volwassen zijn, zullen zij een band hebben met de natuur.

Kunst en Cultuur

Met theater en andere kunstzinnige expressievormen intensiveren wij de natuurbeleving. Een educatief, cultureel aanbod op het gebied van kunst, cultuur, natuur en gezondheid zorgt voor een uitdagende speel- en leeromgeving. De Speelwildernis biedt kinderen en jongeren expressie op het gebied van beeldende kunst, muziek, theater en multi media. Tijdens de activiteiten gebruiken de kinderen hoofd, handen en hart; zij vergeten de tijd. Wij maken de deelnemers bewust van hun invloed op hun leefomgeving. Onze activiteiten geven een geheel eigen, misschien zelfs een nieuwe betekenis aan het natuurgebied.

Spelenderwijs

Tijdens het buitenspelen gebruiken kinderen hun creativiteit en ontwikkelen zij hun fantasie. Spelen in en met de natuur integreert de motorische, zintuigelijke, sociale en cognitieve intelligentie van kinderen. Ze doen er kennis op over de natuur maar leren bijvoorbeeld ook rekenen en ruimtelijk inzicht. Zij leren vrienden maken, grenzen verkennen en verleggen, samenwerken, conflicten en problemen oplossen, hulp bieden en erop vertrouwen dat, wat er ook gebeurt, er altijd hulp zal zijn. Ze leren zich te ontwikkelen tot onafhankelijke, zelfstandige individuen.

Onze kernwaarden

  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Onafhankelijk zijn
  • Respect voor alles dat leeft
  • Verbeeldingskracht en fantasie