Basisonderwijs

Onderwijsaanbod schooljaar 2020-21 en 2021-22

Het Flevolandse landschap inspireert ons tot het maken van projecten over de geschiedenis van de polder. Toen IJsselmeer nog De Zuiderzee heette en nog verder terug naar de oertijd, toen de Zuiderzee nog land was, een grote kale toendra. Die tijd heeft ons geinspireerd tot ‘Pyr’, een project over het leven rond de poolcirkel toen en nu. We voeren het uit op ene prachtige open vlakte in Stadsbos Pampushout. In 2021 zal het Almeerderstrand het podium zijn voor een theaterproject Kemphanen aan Zee. Over de  strijd op het strand en het water in de 17e eeuw, toen schepen voor Pampus gingen liggen. En er is een nog geheim project in voorbereiding in het Oerbos van de Floriade 2022 aan het Weerwater.

‘Pyr’

groep 6/8

‘Pyr’ speelt in de prehistorie, toen het landijs net was gesmolten en er beren, wolven en mammoeten in ons land leefden. Het berenkind Pyr woont met haar broertje en haar moeder op de toendra. Maar ze verlangt hevig naar een ander leven. 

‘Pyr’ is een fabel die een acteur met de leerlingen en de volwassenen die hen begeleiden samen wordt gespeeld. De kinderen spelen de rollen van de beer Pyr en haar jongere broertje Onyx. De volwassen (leerkrachten en andere volwassenen vertolken de rol van de alleenstaande ouder Saffier. De beer Rhodo neemt de deelnemers mee op avontuur over de toendra en door het bos. Rhoco geeft de deelnemers spelenderwijs opdrachten. De kinderen zijn vooral buiten in het veld en het in het bos, de volwassenen in het  ‘berenhol’. Er is een centrale rol weggelegd voor een bijzonder rekwisiet: ene amulet, die de beren dingen laten doen, waarvan ze niet wisten dat ze die in zich hadden….. De voorstelling wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd bij het vuur.

Thema’s in het project zijn: duurzaamheid, voeding en gezondheid. Het leven in harmonie met de natuur wordt ervaren met het bouwen van je eigen huis van ecologisch materiaal, wildplukken en het bereiden van je eigen eten met verse ingredienten.

‘Pyr’ wordt uitgevoerd op ‘De Kiem’, een open vlakte middenin Stadsbos Pampushout bij Almere Poort. De vlakte is net een toendra, met jonge berkenboompjes, zwerfkeien en water langs de bosrand. Het berenjong Onyx bouwt tijdens de voorstelling met materialen uit het bos zijn eigen hut, Pyr versiert een hangplek. In het berenhol dat op de ‘toendra’ staat is plaats voor 30 kinderen en 5 volwassenen. Ook bij minder goed weer zit je hier uit de wind en lekker warm bij het vuur.

Duur van de voorstelling: 1,5 uur

De speellocatie ‘De Kiem’ is met de auto en met de fiets uitstekend bereikbaar vanaf de Godendreef. Er zijn gratis, officiele parkeerplaatsen en fietsenrekken.

Reserveren via Stichting Stad en Natuur.

‘Kemphanen aan Zee’

groep 5/6 en 7/8

‘Kemphanen aan Zee’ speelt zich af in de tijd dat schepen over de Zuiderzee naar het verre landen voeren en hier bij Almere voor Pampus gingen liggen. Het is een interactieve theatervoorstelling waarin de kinderen zandkastelen op het strand bouwen, schatgraven en met een vlot het water op gaan.

De kinderen zijn in een spannend verhaal meeuwen en krabben die de Kemphanen  meehelpen in de strijd om het strand. De Kemphanen worden gespeeld door professionele acteurs, de één bouwt een prachtig zandkasteel, de ander vaart met zijn schip naar verre landen. Maar… zijn schip vergaat. We gaan strandjutten en maken met wat we vinden het zandkasteel nog mooier dan het al was. Dan verschijnt er plotseling een derde kemphaan op het strand. De strijd tussen de twee kemphanen loopt plotseling anders dan iedereen dacht….

‘De strijd om het zandkasteel’ wordt uitgevoerd aan de kust van het Almeerderstrand en op het water van het IJsselmeer. De voorstellingen worden voorafgegaan door theaterlessen, waarin de kinderen zich helemaal kunnen inleven in de rollen die zij in de voorstelling hebben. Volwassenen kunnen het spel van de kinderen vanaf de oever bekijken en worden op een bescheiden manier betrokken in het verhaal.